Budkavle eller stafett?

Jag har i dagarna fått ta emot några syrliga kommentarer kring frågan om varför vi 10MILA-arrangörer envisas med att använda begreppet budkavle i stället för stafett. Vi 10MILA-arrangörer funderar å andra sidan över varför man inom orienteringsrörelsen fastnat för begreppet stafett!

Det bör vara väl känt av alla att man sedan det första 10MILA i maj 1945, har genomfört växling mellan två sträckor genom att överlämna ett budskap från en löpare till en annan. Således en urgammal metod för att förflytta ett budskap eller meddelande från en punkt till en annan.

På nätet kan man läsa följande intressanta förklaring till begreppet budkavle:

budkavle (fornsvenska buþkafle, till kafle, i sin tur av ett germanskt ord med betydelsen ‘runt trästycke’), trästycke eller “klubba” som förr användes för att sända meddelanden.[1]

I sammanhanget kan man även studera följande intressanta ursprung för ett uttryck som används flitigt i alla orienteringssammanhang:

klubb (eng., av club ‘klubba’, ‘grov påk’; betydelseförändringen är oklar, kanske har medlemmarna i en klubb kallats till sammankomst med en budkavle, en klubba), sammanslutning antingen för enbart sällskaplig samvaro eller för det gemensamma odlandet av t.ex. en viss sorts idrott, en politisk idé eller ett visst yrke.[2]

I 10MILA:s ungdom genomfördes växlingen med en budkavle i form av en ihålig träbit, dock inte en ”grov påk”, innehållandes ett kärnfullt budskap. Därefter följde en längre period då löparna genomförde växlingen med en avlång träplatta med budskapet påtryckt. På senare år sker som bekant växling med kartan och på den återfinns budskapet. Alltså, vi håller fast vid en drygt 65-årig tradition med urgamla rötter!

Det första budskapet från 10MILA 1945 författades av Hilding Kjellman, landshövding i Uppsala län. Under senare år har 10MILA:s tävlingskontrollant, Fred Strömsten, nyttjats flitigt för budskapsförfattande.

Från starten på Ungdomskavlen, genom Damkavlen till målgång för 10MILA-kavlen, medför löparen ett budskap tryckt på tävlingskartan – budkavlen.

10MILA är och förblir en budkavle.

Lars Gerhardsson
Generalsekreterare 10MILA 2013

(budkavle från 10MILA:s ungdom)

(Vill du kommentera inlägget, välkommen att göra det på facebook)

[1] www.ne.se/budkavle/137687

[2] www.ne.se/klubb?i_h_word=budkavle