Dags att stämpla ut efter 2012!

Snart lämnar vi 2012 och kliver in i ett nytt och spännande orienteringsår. När vi blickar tillbaka kan vi konstatera att det gångna året har bjudit på flera höjdpunkter. Höjdpunkter som klart och tydligt visar på den kraft och energi som finns inom sporten. EM på hemmaplan i maj – kanske det första riktiga genombrottet för orientering i TV, ett fantastiskt O-Ringen – en riktig folkfest som bjöd på rejäla utmaningar i hallandsskogarna, höstens 25manna och inte minst, 10MILA i Kvarn.

Arrangörsgänget bakom 10MILA 2012 tog väl omhand om tävlingen och bjöd på ännu ett utslagsgivande och krävande 10MILA. Krävande? Ja, det är i alla fall undertecknads uppfattning efter att ha tillbringat knappt tre timmar i skogen för att få runt Attunda OK:s andralag på Långa Natten – orienteringssportens kanske mest legendariska utmaning.

Ståendes i farstun, beredd att ta klivet in i 2013, kommer vi att kunna upprepa förra årets framgångar? Här kan jag i rollen som generalsekreterare för 10MILA 2013, i bara svara för egen och de övriga i arrangörsgängets del. Vi är ödmjukt övertygade om att 10MILA 2013 i Stockholm och med arenan vid Gällöfsta i Upplands-Bro kommun, kommer att bli det bästa hittills! Förutsättningarna är de bästa tänkbara och förberedelserna går som planerat.

Samtidigt finns det anledning att lyfta blicken en aning och fundera över hur förutsättningarna för att utöva vår sport kommer att förändras inför framtiden. Det pågår som bekant en debatt kring allemansrätten och hur den kan eller ska tolkas. En debatt som är viktig för orienteringssporten, angelägen men samtidigt lite oroande. Bakgrunden till debatten är bland annat att några föreningar men även kommersiella aktörer, börjat att ta betalt för att få nyttja preparerade skidspår. Spår som är dragna på allmän mark och därför kan betraktas som ”allmän egendom”, fria att nyttja inom ramen för andemeningen med allemansrätten. Frågan är principiellt viktig för oss orienterare och det finns all anledning att fortsättningsvis bevaka frågan.

Frågan är även aktuell då det från olika specialförbund inom Riksidrottsförbundet, riktats kritik mot att Försvarsmakten valt att inte upplåta övnings- och skjutfält för olika idrottsarrangemang. Därför känns det angeläget att i sammanhanget lyfta fram det utomordentliga goda samarbetet vi inför 10MILA 2013 har med Försvarsmakten i allmänhet och Livgardet i synnerhet. Ett samarbete väl värt att vårda och att utveckla!

Snart bara fem månader kvar till 10MILA 2013!

God fortsättning på det nya året och väl mött i skogen!

Lars Gerhardsson
Generalsekreterare 10MILA 2013