I huvudet på en banläggare….

Det är nu 7 månader kvar till 10Mila. Regniga höstdagar och murriga färger i skogen. Kartritningsarbetet är i full gång och även banläggningsjobbet med gafflingstankar och funderingar på vägval, medieanpassning och framför allt: När kan vi komma ut i skogen nästa gång? Det har nämligen sina sidor att arrangera på ett skjutfält.

För min del började det i september 2009. Stockholms DM hade just avgjorts kring Gällöfsta, jag hade reviderat området för medeldistansen och lagt banorna för densamma. Långdistansen avgjordes från samma TC och folk kom strömmande in i målet med kartfodral, plastpåsar och tröjor fyllda med kantareller. Några vände direkt efter målgång och gav sig ut igen.

Efter avslutad långdistans blev jag tillfrågad av Lasse Roos (banläggningsansvarig i Tiomilaföreningen) om jag ville vara banläggare till 2013. Min uppgift skulle bli herrkavlen. Järfälla OK är ju inte med i Tiomilaorganisationen så jag kände mig mycket hedrad och tackade ja på momangen ;-). Stora banläggningsuppdrag hade jag ju haft tidigare och så känner jag till området och de speciella förutsättningar som råder.

Det är inte bara att ge sig ut i skogen! På Livgardets hemsida publiceras fortlöpande när och var det ska skjutas och sprängas. Så var det också inför DM. Skjutningar ”hela tiden” och jag måste ju ut i skogen, kolla några punkter och rita om kartan lite grann. Jag såg en öppning….. På onsdagen började inte skjutningarna förrän klockan nio och jag själv inte förrän tio.

Så strax före sex parkerade jag bilen vid bommen och började jogga de två kilometrarna grusväg som förde fram till mitt område. Det var en fin morgon, lite kallt först men allt eftersom jag ritade och kollade så blev det riktigt skönt. I god tid, tjugo i nio, kom jag ner på grusvägen igen för att jogga söderut mot bommen. Jag hann inte mer än några hundra meter förrän jag hörde ett enormt dån. Ett tjugotal militära fordon, bland dem två gigantiska stridsvagnar, kom emot mig. Ur det främsta fordonet hoppade en man, major skulle det visa sig.

-Är ni inte kloka! Har ni orientering HÄR och NU??

-Nej, nej! svarade jag lugnande, det är bara jag…

-Jaha! Och vad skulle du gjort om du vrickat foten därute??

Då blev jag tyst. Jag hade ju fått ligga platt i 8 timmar om jag blivit försenad av någon anledning.

Nu är jag klokare!

Ulf Radler
Banläggare 10MILA-kavlen

Banläggarkompisen Lasse Malm på språng i terrängen!

Stignätverket i områdets södra del är till stor del skapat av motorcyklar.

(Vill du kommentera inlägget, välkommen att göra det på facebook)