Min upplevelse av 10MILA 1981 – Lars Gerhardsson

Efter två 10MILA som kontrollvakt, 1975 och 1976, ett premiärlopp nere i Tyresta 1977 (avplockad efter halva sista sträckan efter att kontrollvakternas tid i skogen var ute – de tog med sig skärmarna och gick hem!) och några tämligen hyfsade lopp 1978-1980, var det så dags för 10MILA 1981.

Med en löpmässigt bra vintersäsong i benen men tyvärr för få tävlingar, vintern 1980-81 var som bekant lång, anvisades jag femte sträckan i andralaget. 10.6 km – en baggis för en nybliven H21A-löpare!

Mitt första minne är den inte fullt så upphetsande sträckan längs bäcken ner till tvåan. Stelfrusen som en isglass och med stumma ben handlade det bara om att försöka få upp värmen. Vill minnas att förutsättningarna för uppvärmning i växelfållan inte var de bästa.

Efter en något nybörjarmässig bom vid kontroll tre följde ett märkligt lopp som i huvudsak genomfördes springandes (stapplandes) på djupa och leriga stigar (snarare diken) i snön. Det var bara att ta rygg på en klunga och se till att den höll rätt kurs.

Som synes av den inritade löpsträckan, bjöd banan inte på några större utmaningar eller överraskningar, det vara bara att stoppa tummen i spåret och nöta på.

Tid och placering? Ingen aning, hittar inga noteringar på kartan.

Några andra minnen? Ja, om jag inte helt missminner mig låg markan strax norr om bäcken i TC-områdets södra del. Vatten och gyttja söker sig som bekant till lägsta punkt och jag har ett svagt minne av att behöva hoppa mellan staplade lastpallar i ett hav av gyttjeblandad sörja för att komma fram till den hägrande markan.

Sista minnet är från duschen hemma i lägenheten i Rotebro där huvuddelen av söndagseftermiddagen tillbringades i ett försök att få upp kroppsvärmen.

10MILA 1981 har i efterhand fått något av en kultstatus bland de som var med när det begav sig. De väderförhållanden som rådde ute vid Tranbygge anses i 10MILA-sammangang, som något av det värsta som upplevts. Samtidigt har tävlingen setts som en referens för alla efterkommande 10MILA-arrangörer. ”Hur gör vi om vädret blir som 1981? Ska markan verkligen ligga på lägsta punkten på arenan?”

Samma frågor ställer vi oss inför 10MILA 2013. Ett 10MILA som genomförs cirka tre kilometer öster om Tranbygge. ”Hur gör vi om vädret blir som 1981?”

Sträcka 5 1981 med Lars vägval. Klicka på miniatyren

Namn: Lars Gerhardsson
Dåvarande klubb: Rotebro IS OK

Nuvarande klubb: Attunda Orientering
Just nu: Generalsekreterare 10MILA 2013

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!