Min upplevelse av 10MILA 1981 – Mats Hellstadius

Mats sprang den allra sista sträckan för klubben Malmby  IF. De hade inga förhoppningar om en topplacering, ”kanske plats 10-15” säger Mats.

”Jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös. Under natten hade jag knappt sovit någonting alls. Vi sov i militärtält på TC och speakern pratade hela natten. Jag som hade sista sträckan låg spänt och lyssnade och hörde att mitt lag låg bra med hela tiden. Det var extremt kallt och ruggigt ute, det regnade och snöade.”

Mats berättar att stafetten startade tidigare förr i tiden, för att tidningarna skulle hinna tryckas efter målgång dagen efter. Först sprang man ett antal dagsträckor och sedan nattsträckor ända till målgången tidigt på morgonen.

”Jag gick ut som 5:a på sista sträckan. Före mig var Lars ”Löken” Lönnkvist, Kjell Lauri och två finnar. Det var ett litet glapp mellan oss och jag hade inte riktigt kontakt, så jag sprang ut ensam. Det var mitt första år som senior, och motståndet på sista sträckan var väldigt tufft. Jag gjorde en tvåminutersbom till första kontrollen men höll sedan ihop loppet väldigt bra. Vid varvningen slängde jag min lampa. Det hade börjat bli ljust och lamporna på den tiden var inte precis lätta att bära på. Vid varningen hade jag inte sett någon av löparna som legat före. Jag fick veta att jag låg tvåa med bara ”Löken” före.”

Inga andra lag kunde sedan ta ikapp förstaårssenioren Mats i slutet av den cirka femton kilometer långa banan.

”Det gjorde ingenting att upploppet var otroligt geggigt, jag fick springa i mål som tvåa och det var en sensation för oss i laget!”

Sträcka 10 1981 med Mats vägval - klicka på miniatyren

 

Ur Aftonbladet den 3 maj 1981 - klicka på miniatyren

 

Namn Mats Hellstadius

Dåvarande klubb: Malmby IF

Nuvarande klubb: Södertälje-Nykvarn Orientering

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!