Min upplevelse av 10MILA 1981 – Per-Anders Bergman

På den tiden sprang jag för min moderklubb OK Milan. Vi var en ganska vanlig småstadsklubb som hade tiomila som det stora målet för året. Vi hade två lag på startlinjen och ambitionen för förstalaget torde ha varit nånstans mellan 50-75 plats. Eftersom jag vunnit vår uttagningstävling nån vecka före hade jag blivit uttagen i vårt förstalag. Det var lite kontroversiellt då jag endast var 13,5 år gammal och skulle springa sträcka 5 som var nästan 11 km lång och på natten.

Nervös var jag såklart och inte blev det bättre av att vi ledde efter två sträckor sedan Roffe Pettersson gjort ett kanonlopp. Jag gick sedan ut på 5:e sträckan på ca 50 plats. Det var mycket gärdeslöpning i början och tempot var högt. Sedan blev det en tur runt skjutbanorna söder om Tranbygge innan det var dags att passera väster om tältstaden. Där hade jag tappat ca 5 min på täten som jag tror var Lasse Forsberg i Ravinen. Strax efter passeringen så var dock bränslet slut och sista kilometern var en ren pina och jag vet än idag inte hur jag lyckades ta mig i mål och hittade alla kontroller som var kvar. Vid växlingen så stod där en mängd fotografer och tog kort eftersom jag skulle växla över till pappa. Trött som jag var orkade jag inte gå omvägen via fållan utan jag genade krypande under kartplanket. Jag fick hjälp med att ta mig till och från duschen och somnade ovaggad i tältet.

Vet att jag fick frågan om jag skulle gå upp och kolla vilka som vann men såg inte riktigt meningen med det. Nästa minne är att de väcker mig för tältet skulle rivas och vi skulle åka hem. Blev dock inte avskräckt för jag har sprungit de flesta loppen sedan dess. Troligen står jag på startlinjen även i år.

Namn: Per-Anders Bergman

Dåvarande klubb: OK Milan

Nuvarande klubb: OK Tyr