Min upplevelse av 10MILA 2005 – Björn Persson

Björn Persson jobbar till vardags som sportchef för IOF och är bland annat ansvarig för VM. Han minns natten i Kungsängen som något alldeles extra av de 12 år han jobbat som skogsspeaker på Tiomila. Björn sprang inte själv år 2005, han var rapporterade från skogen och fick se tävlingen från en annan sida än den vi är vana vid.

Nedtecknat dagen efter.

En magisk natt.

Visst är Tiomila tävlingshets, svordomar över bommar, löpning i fel målfålla och kombinationslag hit och dit. Men det är annat också! Sällan har jag upplevt en Tiomilanatt som den i Lerberga skog 2005. Låt mig måla tre bilder:

Första sträckans tredje kontroll:
Den rödglödgade aprilsolens sista strålar letar sig i väster ner över Lejondalssjöns spegelblanka vatten. Allt är stilla, det kunde vara en tavla. Plötsligt bryts tystnaden! En storlom, skogssjöarnas egen fågel, ropar nere på sjön och ekot återskallar bortifrån kullarna vid Lejondals slott. I samma ögonblick letar sig de första löparna på skrå fram mot den tredje kontrollen.

Tredje sträckans sjuttonde kontroll:
Tänk dig en tavla av John Bauer, med höga mörkgröna granar och bara mossa på marken. Byt ut trollet mot en svagt antydd reflexstav vid slutet av ett surdrag. Lägg in en klotrund fullmåne och dra ner temperaturen till tre minusgrader. Ute på hygget bortanför skogsranden håller redan älvorna sin egen Tiomiladans, endast ackompanjerade av en ensam kattugglas hoande. Genom dimmorna ringlar ett pärlhalsband där ljuskäglorna spelar i de olika luftskikten, på väg in i trollskogen. Den första pärlan är infattad i en löpare med nummer ett på bröstet.

Åttonde sträckans elfte kontroll:
En första antydan till gryning. Rödhaken slår sina första slag. Vi förstår varför den förr i tiden av jägare kallades tjäderklockan, den svarar för väckningen av vårskogen. Snart stämmer fler röster in i kören. En morkulla drar alldeles över våra huvuden med sitt knorrande och strax tas platsen i luften av en enkelbeckasin, som briljerar med sin speciella sång framkallad av vingpennorna. En ensam slaguggla skäller bortåt “Ljusa Bergen” till, där Löken och Lauri duellerade för 24 år sedan. Framför våra ögon tar Johan Ivarsson med sig Daniel Kaipe på en tvåminutare. Så nära var dom att vi såg deras lampor spela på träden bakom när täten stämplade. När dom lämnar vår postering har segerchansen försvunnit, och Ravinen och Kalevan Rasti hunnit smita emellan.

Det var en magisk natt.”

Sträcka 1 kontroll 3

Sträcka 3 kontroll 17

Sträcka 8 kontroll 11

Namn: Björn Persson

Dåvarande klubb: Ljusdals OK

Nuvarande klubb: Trosabygdens OK

Orienteringsstatus just nu: Inte mycket orienteringsaktivitet vad det gäller eget tävlande, men en stor del av livet handlar om orientering ändå. Sportchef i IOF och ansvarig för VM, vilket betyder mycket planering och resor. Jobbar just nu i Finland, Italien, Storbritannien och Sverige samtidigt.