Min upplevelse av 10MILA 2005 – Stefan Knorn

Jag tillhör gruppen orienterare som börjat springa med karta i skogen i vuxen ålder, främst tack vare att min dotter ville orientera. (Tack Felicia :-))  Till skillnad från många andra idrotter var orienteringsverksamheten välorganiserad vilket gjorde att jag som förälder gärna ställde upp och hjälpte till i klubben. Innan jag visste ordet av befann jag mig vid Kungsängen och skulle hjälpa till med it-verksamheten vid 10MILA.

Tävlingen år  2005 i Kungsängen var mitt första 10MILA på plats. Som ung hade jag följt direktsändningen i radio under småtimmarna och fascinerats av viskande radioreportrar som rapporterade läget i herrkavlen ackompanjerat av kvistar som knackade i skogen. Nattorientering är definitiv en radiosport.

Jag minns att jag var mycket fascinerad av hur arenan växte fram under hand, utnyttjades till max för att sedan avvecklas.

Själva arrangemanget gick som smort. En intressant händelse var att vi tappade all strömförsörjning med mindre än timmen kvar till damstarten. Det var de frejdiga studenterna från NTNUI som kopplat sin musikanläggning på ett felaktigt sätt elnätverket, med resultat att ”proppen gick”.  På it-sidan kunde vi dock till tävlingsledaren rapportera att det inte var några problem att genomföra damkavlen. Laptops, kombinerat med UPS för serverdatorer gjorde oss toleranta mot denna typ av fel. Hur som helst kom strömmen tillbaka ganska snart.

Även om jag inte var uttagen till klubblaget hade jag tagit med mig tävlingsutrustningen. Ett sent återbud pga sjukdom gjorde att jag fick frågan om att ta en plats i Rotebros klubblag. Det kan man inte tacka nej till. Sträcka 7 föll på min lott. Jag minns att jag sov ett par timmar i en byggfutt, under bordet där sträckresultaten plastades in.

Min sträcka var egentligen en nattsträcka, men när jag fick gå ut som 259:e lag på sträckan var det strax innan gryning. Det var lite nervöst att ge sig iväg och jag minns att jag tog det mycket lugnt till första kontrollen. Sen flöt orienteringen på bra. Från 4:an till 5:an tog jag vägvalet norrut, över kalhygget till stigen upp till vägen och sen rakt över kullen till kontrollen. I efterhand upptäckte jag vänsteralternativet, att följa stora vägen upp mot kontrollen.

Det ljusnade och pannlampan stängdes av. Hade lite tur att hänga på rätt personer i skogen och kontrollerna plockades en efter en. Just när det går som bäst är det lätt att slappna av. Det hände på kortsträckan från 9:an till 10:e kontrollen och vips ett par minuter extra. Samma sak på 11:an. Sen gick det bra och jag kunde till mina klubbkompisars förvåning dyka upp litet tidigt i målrakan. Totaltid 1:09:25 på 7,8km. Första gången under 10min/km på tävling.

Minns att jag efter återkomst från dusch och bastu letade upp mitt namn på resultattavlan. Kände mig nöjd att se mitt namn på tavlan och att jag plockat 9 platser på min sträcka.

Min första bekantskap med 10MILA väckte något sorts fascination över tävlingen. Storleken på evenemanget, TV-produktion och inte minst pannlampornas ljusspel i natten. Intresset har hållit i sig. Till 2013 års tävling har jag tagit på mig rollen som informationschef.  Jag undrar än idag hur det gick till.

Namn: Stefan Knorn

Dåvarande klubb:  Rotebro IS OK

Nuvarande klubb: Attunda Orientering

Övrigt: Informationschef 10MILA 2013

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!