Mina upplevelser av 10MILA (1947), 1981 och 2005 – Lars Roos

Mina upplevelser när 10MILA gästade skogarna på Livgardets övningsfält i Upplands Bro

Nyinflyttad 1955 till Tureberg, så var namnet på centrala Sollentuna vid den tidpunkten, kom jag i kontakt med 10MILA 1947 i den offentliga bastun på gamla Turebergs IP.  En kväll i veckan invaderades bastun av Turebergs orienterare och jag som friidrottare fick hålla till godo med att sitta och lyssna.  Många historier berättades och då som nu handlade dessa oftast om 10MILA. Vid 10MILA 1947 kom 67 lag till start vid Sten Sturemonumentet i Uppsala. Blivande klubbkompisen Malte Larsson vann sträcka 7 långa natten 17,3 km mellan Håtuna och Bro på tiden2 timmar och 9 minuter. Bansträckningen fortsatte därefter vidare i skogarna vid Kungsängen och passera bron vid Stäket fram till slutmålet vid Helenelunds IP. Tureberg blev 2:a efter suveräna Matteus Pojkarna.

Efter några år som friidrottare i den bastumiljön inspirerades jag av deras historier och provade på orientering. Fick 1958 för första gången förtroendet att föra budkavlen i ett 10MILA och det i Turebergs förstalag på sträcka 8 mellan Stavsvik och Råby-Rönö i Sörmland.

23 år senare, snö10MILA 1981 vid Tranbygget, som var mycket nära att ställas in. Efter förhandling mellan tävlingsledning och polis genomfördes tävlingen.  Minnesbilden är mycket diffus från min egen medverkan på sträcka 2 för Turebergs 1:a lag. Tvånget till vattengravspasseringen, lervällingen och kylan finns dock kvar i minnet. Laget fick slutplaceringen 174.

När 10MILA 2005 åter gästade Kungsängen fick jag förtroende att vara bankontrollant efter fem banläggningsuppdrag i 10MILA mellan åren 1990 och 2002. Vid de två senare tillsammans med Janne Olsson Bromma Vällingby som 2005 återigen var banläggare.  Det tidigare samarbetet vid 2 banläggningsuppdrag bidrog till ett bra teamwork i skogen före och vid genomförandet av banläggningen till detta års arrangemang. Snabbaste damkavlen i historien med höjdpunkten avgörande mellan Domnarvet och Ulricehamn på sista sträckans 10:e kontroll. Norsk uppvisning, att eget vägval kan löna sig , gjordes av Kristiansand på långa natten i herrkavlen. Detta år gjorde GPS entré på 10MILA.

Nu 2013 ansvarar jag i 10MILA-föreningen för varumärket 10MILA beträffande skog, karta och banläggning.  Glädjande är att vi i år har en nyproducerad karta från scannat underlag. Tävlingen kommer att vara publikvänlig både på arenan och hemma i soffan.  De tävlande kommer att få uppleva en mycket fin något flack småskuren tekniskt krävande terräng.  Jag ser redan idag med stor tillfredsställelse fram mot 10MILA helgen vid arena Gällöfsta Konferens.

Lars Roos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namn:                                            Lars Roos

Dåvarande klubb:                      Turebergs IF

Nuvarande klubb:                      Attunda OK

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!