Mina upplevelser av 10MILA 1981 och 2005 – Stefan Gustafsson

1981 var mitt första 10MILA för Skarpnäcks OL. Innan dess hade jag bara sprungit två 10MILA för Fredrikshofs IF.

1981 års tävling startade med funktionärsarbete för mig någon helg innan tävlingen. Det jag kommer ihåg är bland annat byggandet av stora toaletten. Då var inte fråga om Bajamajor utan det hade grävts ett långt djupt dike. Över detta dike byggdes det bänkar, tak och väggar och delades in i herr och damavdelning. Efter tävlingen revs bara bänkar, tak och väggar. Sedan fyllde man bara igen diket med jord. Klart.

Under byggandet av toaletten kom en kommentar från en av Skarpnäcks bättre löpare då, Björn Hedlund. ”En skitbra insats av Skarpnäcks OL”

Tävlingen då. Jag sprang tredje sträcka, en hängsträcka på 13,7 km. Kommer inte ihåg så mycket mer än vädret och passerandet av stora diket, som flera andra har beskrivit här i bloggen.

2005 var det ännu mer funktionärsjobb. Denna gång som biträdande trafikchef.  Många möten innan tävlingen och planerande av bland annat bussning mellan arenan på skjutbanan och duschen som var placerad vid regementet. Det blev också resning av över 100 militärtält en helg innan tävlingen.  På lördagen under tävlingen spenderade jag min mesta tid på att kontrollera att bussningen till och från duschen fungerade.

Själv drog jag mig tillbaka på kvällen för att försöka sova lite innan min 6:e sträcka. Såsom arrangör hade jag möjlighet till inomhusförläggning. Dock låg den en bit från arenan med dåliga möjligheter att kolla hur det gick på sträckorna innan. För att inte riskera att missa min växel var jag på plats i god innan min beräknade växeln. Vi låg lite efter beräknad tid så det blev en del väntan i kylan. Till slut kom dock min lagkamrat in från långa natten. Precis före honom kom vårt 1:a lag in. Så lag 1 och 2 Skarpnäcks OL gick ut efter varandra på sträcka 6. Det började ljusna så min klubbkamrat och jag såg varandra då och då efter banan trots gafflingarna. Mot slutet drog han dock ifrån mig och var någon minut före mig i mål.

Efter loppet var det bara att vila några timmar igen det var dags för rivning av allt. Nedplockning av skyltar. Övervaka rivning och packning av militärtält. Blev lite hetsigt en stund då det blev gräsbrand pga. att några finska lag hade lyckats hitta både ved och dom gömda kaminerna. Sedan var det morgonsauna i tälten och när kaminerna togs ut spreds lite glöd i det torra gräset. Som tur var hade vi brandsläckarna kvar på området.

Nu får vi se om det blir tredje gången gillt i Kungsängen som mitt 27:e 10MILA.

Stefan Gustafsson

Dåvarande och nuvarande klubb Skarpnäcks OL