Min upplevelse av 10MILA 1981 – Kent Bergman

Kungsängen 1981 – Min första och enda 10milaseger

Ravinen var på den tiden ungefär vad Halden är idag. En klubb med stora framgångar på både dam och herrsidan både individuellt och på de stora stafetterna som 10-mila, Jukola och SM. T.ex. vann Ravinen 5 av 6 år i H20-klassen på SM-stafetten mellan åren 1973 och 1978 och i H21-klassen 1978, 1979 och 1980. På herrsidan vann Ravinen 10-mila för första gången 1977, då lite överraskande med ett lag med en medelålder på ca 21 år och sedan även 1979 och 1981 och var nog även förhandsfavoriter 1978, 1980 och 1982, utan att lyckas vinna och damerna vann 10-mila 1979 – 1981.

Att då som relativt orutinerad 20 åring kliva in i ett lag fullt med stjärnor och landslagslöpare var självklart roligt men också nervöst.

Min vårsäsong hade varit bra så jag hade ett gott självförtroende men jag var den enda i laget som inte tidigare varit med och vunnit 10-mila, så jag kände en ganska stor press på mig och detta var ändå min debut i de riktigt stora sammanhangen.

Jag försökte lugna mig med att min uppgift bara var att transportera runt laget på ett säkert sätt och de sex som sprang efter mig, fick vara de som skulle avgöra stafetten och inte jag, så det viktiga var att göra ett stabilt och säker lopp. Dessutom var min sträcka (den 4:e) en kort hängsträcka (9 km) så om jag bara fick ett bra utgångsläge så skulle det nog inte vara något problem. En lite detalj som oroade mig lite var att det var en skymningssträcka så sista halvan av banan beräknades gå i mörker och jag var och är inte någon bra nattorienterare.

Detta var ett extremt geggigt och skitigt 10-mila, då det dagen innan kom ca 10 cm nysnö som sedan smälte och gjorde hela Arenan till ett lerhav, men det tänkte jag inte så mycket på under denna 10-milatävling.

Vårt lag inledde lite knackigt och efter två sträckor låg vi på 153:e plats ca 9 minuter efter täten. Våra laguttagare hade nog tänkt på att de kunde bli så för de hade satt Björn Rosendahl, landslagslöpare och en av lagets bästa löpare på den 3:e sträckan (säkert med tanke på att jag skulle få ett bra utgångsläge), men frågan var bara hur mycket han skulle kunna ta in på täten.

Medan jag värmde upp kände jag mig ganska nervös och det var svårt att veta om vi tog in något på täten eller inte, eftersom vi inte rapporterade vid de första radiokontrollerna. Det fanns ju ingen elektronisk tidtagning så det var lite svårare att följa laget på ett bra sätt. Men med bara några kilometer kvar av banan så rapporterades vi bara någon minut efter täten så kanske skulle utgångsläget inte bli så dåligt i alla fall.

In till växel kommer sedan en ganska stor klunga och Björne lämnade över kaveln till mig som 3:a bara 6 sekunder efter täten, så jag fick mitt perfekta utgångsläge så nu gällde det bara att förvalta det på bästa sätt.

Tempot var väldigt högt i början då det var två transportsträckor ut från Arenaområdet och då kändes det nästan svårt att hänga med, men när vi kom in i skogen så kändes det bättre och jag höll mig till min taktik att ligga med i klungan och bara hålla koll på att vi inte gjorde några missar. Det blev successivt mörkare och så i princip direkt när vi kom in i skogen tändes lampan och efter drygt halva banan var det rejält mörkt. Jag hann även med att skrämma upp lagledarna genom att inte bli rapporterad vid radion men lite spänning ska väl ledarna behöva också. Det blev ett lopp utan några direkta missar, och in till växel kom jag som 9:e lag bara 16 sekunder efter täten, så jag kände att jag gjort det jag skulle göra.

Det blev en mycket spännande natt, då vi tappade lite på 6:e sträckan men det plockades sedan upp av vår nattspecialist Arne Nåbo.
När sedan Olle Nåbo lämnade över till Lars ”Löken” Lönnkvist som 2:a, två sekunder efter, inför den sista sträckan, så kändes det som om vi hade en bra chans att vinna. Löken gjorde ett väldigt bra lopp på sista sträckan och tillslut vann vi med hela 6.25 minuter före Malmby.

Kents karta från 1981

För att hålla serien igång tills maj behöver vi nu nya berättelser. Gör som Kent, Elin, Per, Sverker och många fler, dela med dig av dina 10MILA-minnen!

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!