Min upplevelse av 10MILA 1981 – Stefan Kollberg

1981 var Stefan Kollberg 20 år och förstaårssenior. Året innan hade han tagit medalj på JSM. Han sprang för klubben OK Torfinn som hade många bra löpare i laget.

– I klubben hade vi både VM- och landslagslöpare. Vi var aldrig riktigt med och slogs om de främsta platserna på stora stafetter som 10MILA eller Jukola, men vi vann till exempel 7manna och Hälsingestafetten. Vi visste nog att vi inte hade chans på en topplacering i 10MILA, men det är klart att vi ändå hade höga förväntningar, det är ju årets stafett.

Stefan hade varit sjuk innan tävlingen, han hade varit förkyld och hostat dagarna innan. Han tror inte att han hade startat om det hade varit en individuell tävling. Egentligen skulle han sprungit långa natten, men fick nu den kortaste sträckan på 10,6 kilometer. Han kommer inte ihåg ifall det var sträcka 8 eller 9.

– Jag gick ut i en klunga, men jag sprang ifrån dem vid 2:an eftersom de orienterade som hösäckar (skratt). Jag missade en del, så de kom nog ikapp mig igen senare på banan. Jag kommer ihåg att det var kanonsvårt, och min lampa var dålig.

Stefan plockade trots allt en del placeringar. Från 44:e till 35:e plats avancerade han laget som sedan slutade på 21:a plats.

– Jag är inte nöjd med min prestation, men vi får väl säga att det är okej med tanke på att jag plockade en del placeringar och att jag hade varit sjuk.

Precis som många andra så beskriver Stefan TC som ”hemskt”. Allt flöt omkring, det var lera överallt.

I år springer Stefan inte 10MILA själv utan är coach i Eksjö SOK.

Stefans karta, klicka för att förstora

Stefans karta, klicka för att förstora

Namn: Stefan Kollberg
Dåvarande klubb: OK Torfinn

Nuvarande klubb: Eksjö SOK