Min upplevelse av 10MILA 2005 – Thomas Asp

Min väg till första växeln vid Tiomila 2005

Jag fick i min 25:e Tiomilastart för första gången (och äntligen) chansen att springa förstasträckan något som jag tycker är skoj. Ett sammanträffande var att min första Tiomilastart gjordes i nästan samma område1981. Det året minns jag dock mest som ett lerhav, både under banan och vid målområdet, men nu 2005 var det varmt och torrt.

Jag kände mig ganska lugn när jag kom till TC en stund innan start även om jag redan då mötte många som värmde upp. När jag hade tittat på gamla kartor över området så hade jag insett att det skulle bli en långsträcka till ettan. Detta i snabblöpt och ganska intetsägande terräng och därför med all säkerhet högt tempo i o f s inget ovanligt. Min plan var att inleda lite försiktigt för att få in flytet och sedan öka tempot och vara med i tätklungan.  Jag hade dålig koll på vilka övriga löpare som sprang första sträckan men kände mig i OK form och hoppades därför att kunna vara med och styra.

Nedan följer mina minnesbilder av sträckan vilket inte behöver vara lika med sanningen.

När starten gått låg jag en bit ned men när vi närmade oss första kontrollen var jag framme i täten. Här kom banans enda bom då jag blev osäker i det gröna och tvekade ca 20 sekunder. Första kontrollen var gafflad i längsled (bra gaffling) vilket gjorde att många missade här. På kortsträckorna som följde var det ganska hetsigt tempo men vid kontroll 5-6 kom jag längst fram. Därefter hade jag bra flyt och det kändes som att de som låg bakom tyckte det var behagligt att ligga där var så länge som de var nöjda med mina OL-kunskaper. Halvvägs på banan blev det mörkt och det var lite mäktigt att vända sig om och se ormen med ljus som låg bakom. När vi närmade oss de sista kontrollerna ökades som alltid tempot.  Här tyckte jag att jag gjort mig förtjänt av att vara först även när vi passerade mållinjen och med mycket liten marginal lyckades det.

Jag var efteråt nöjd att jag lyckades följa min plan och hålla i orienteringen hela banan. Om det sedan är bra eller dåligt för nästa sträckas löpare att växla först är förstås individuellt men viktigt att ha diskuterat i förväg.

Thomas Asp

Thomas karta. Klicka på miniatyren för att se en större bild.

 Name: Thomas Asp

Klubb: IFK Göteborg

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!