Några ord från 10MILA-kortens banläggare

Nu är banorna äntligen klara i sin helhet efter en seg och lång vinter med snö i tävlingsområdet långt inne i april månad. Att vara banläggare till denna helt nya tävling har varit lite annorlunda.
En av utmaningarna har varit att anpassa banlägningen så att de flesta banorna inkluderar ett antal 10-MILA kontroller. Jag är dock nöjd med resultatet med tanke på förutsättningarna och hoppas att de flesta tävlande också kommer att bli nöjda, om bara vädret blir fint.
Speciellet kul är att få vara banläggare till världsstjärnor som Simone Niggli och Tove Alexandersson, som anmälde sig först av alla löpare.
Alla banor kommer att ha samma mål som 10MILA-kavlarna, men i olika fållor.


Målsättning
Eftersom det redan finns ett antal kontroller ute i området från 10-MILA kavlarna så var min målsättning att minst hälften av medeldistansens kontroller ska utgöra kontroller från 10-MILA kavlarna, och att ändå kunna få ihop roliga och utmanande banor med medeldistansens särdrag av teknisk orientering. De allra flesta banor har ochså minst en vägvalssträcka, så jag hoppas och tror att banorna blir utslagsgivande där det både krävs god fysik och bra orienteringsteknik.
Kartan
Området präglas av att det är ett militärt övningsområde och det finns gott om stigar som är väl använda av divese fordon, framförallt motorcyklar. Det finns även risk att hamna på nygjorda stigar som inte finns med på kartan, då området används dagligen för militärövningar i ett sent skede innan tävlingsdagen. Området präglas också av en stor ravin, som de allra flesta kommer att passera på ett eller annat sätt. För övrigt så är det lättlöpt och småkuperat, och om de resterande dagarna fram till tävlingsdagen erbjuder torrt och varmt väder så blir framkomligheten god i hela området.

Lycka till!


Stefan Sundelius
Banläggare Järfälla OK