Nu har orienteringen nått botten!

Det finns ett talesätt som säger att det är först när man nuddar botten som man vet hur långt det är upp till ytan. Det beskriver ganska väl var svensk orientering befinner idag. Vi har nu bottenkänning. Nu kan det bara bli bättre. Låt oss börja med lite eländesforskning. Orienteringsförbundets färska statistik visar att vår sport under de senaste 20 åren har tappat ca 30 procent av alla aktiva och antalet starter har minskat med ungefär samma procentsats. Under samma tid har var femte förening försvunnit ur rullorna. En inte i alla avseende upplyftande rapportering.

Eländes elände.

Hur kommer vi då upp till ytan? I Skogssport 2/2012 säger O-Ringenchefen Mark Baljeu: ”Vi måste tänka friare”. Tack, Mark! Det visar att vi som planerar för 10MILA 2013 ligger i fas med förbundets syn på vad som måste göras för att nå upp till ytan.

Du som under helgen 4-5 maj 2013 beger dig ut till Gällöfsta ut på Livgardets övnings- och skjutfält i Upplands-Bro i Stockholm, kommer delvis att möta ett ”nytt” 10MILA-koncept! Vi följer upp succén från 2011 med öppna banor men utökar utbudet med 10MILA-korten. (Ett koncept vi helt ogenerat kopierat från 25manna!) Så snart omstarten gått för herrkavlen öppnar vi upp tävlingsterrängen för en medeldistanstävling men även möjligheter att springa några av huvudklassernas längre banor, t.ex. Långa Natten och damkavlens sista sträcka. Som om inte detta skulle vara tillräckligt, tar vi initiativet till 10MILA Night Trail Run, en löpartävling som genomförs mellan dam- och herrkavlen och delvis under dygnets mörka timmar. (Det här med mörker är viktigt!)10MILA Night Trail Run har start och mål inne på 10MILA-arenan och banan går i direkt anslutning till tävlingsterrängen.

Vi vill att 10MILA 2013 ska förknippas med Närhet, Nyhet och Glädje. Nu har fått du ta del av några nyheter och fler är på gång. Närheten och glädjen återkommer jag till.

Lasse Gerhardsson
Generalsekreterare för 10MILA 2013