Nyheter

Officiellt sammandrag och damkavlen på youtube

Vi har nöjet att meddela att ytterligare två filmer nu blivit tillgängliga på Youtube. Det är dels vårt officiella sammandrag från de tre budkavlarna, som kokat ned till knappt 9 min rafflande film, dels den kompletta sändningen av damkavlen. Här pratar vi över 6 timmars  härlig orientering i hd-kvalitet, med en tv-produktion som är fantastiskt. Allt detta bjuder vi på, helt utan kostnad!

 

MapandCoach för 10MILA-korten tillgängligt

Nu är  10MILA-kortens banor tillgängliga på mapandcoach, berättar Ulf Radler en av 10MILAs hyllade banläggare. Vi jobbar även på att få in 10MILA-kavlen, men det kommer ta lite mer tid.

Du hittar länken till mapandcoach på startsidan.

Var finns den goa tv-sändningen?

Många har efter tävlingen hört av sig till oss och undrat om man kan få ta del av tv-sändningen på något sätt i efterhand. Svaret är självklart javisst! Har vi lagt ner stor möda och mycket pengar på att göra en kanonproduktion så ska vi självfallet visa upp den för alla intresserade.

En del arbete återstår att innan vi kan göra kavlarna tillgängliga på Internet.  Hela sändningen, som producereades i HD-kvalitet, är ca 1TB stor. I dagarna får vi det tillgängligt på en disk.  Därefter måste filmen delas upp i ett antal hanterbara delar som renderas till format som funkar för Youtube. Som ni förtår kommer det att gå åt en del datorkraft och tid för att göra jobbet.

En sak kan ni vara säkra på, att vi jobbar på så fort vi kan. Vi från arrangörshåll vill nämnligen lika mycket som ni se tävlingen. Det hann vi inte med under arrangemanget 🙂

När jobbet är klart kommer vi att annonsera det här på webben och på vår facebooksida.

 

Utdelning av lagkartor på Silva Ligue 7-8maj

Glömde du hämta ut din 10MILA-karta?
Helgen 7-8 maj tar vi med kartor till Silva League-tävlingarna i Örebro.

Berätta också gärna vad du tyckte om årets tävling. Vi är nyfikna på dina upplevelser.

Du hittar oss vid Attundas klubbflagga.

attunda

10MILA anno 1963

Ett stycke unik idrottshistoria. Den legendariska sportjournalisten Sven-Plex Pettersson berättar i ett reportage ur Sportspegeln om 10MILA och Rotebro IS framfart i skogarna mellan Sjösa och Trosa. Året är 1963. Två av lagmedlemmarna från det segrande laget, Lars-Erik Hult och Jan ‘Mörten’ Eliasson, fick äran att starta 10MILA 2013. Vi har idag nöjet att  visa hur det gick till för 50 år sedan. Vissa saker har förändrats, andra är lika.

Lagbild

Det ryktades om att det fanns en film någonstans i klubbstugan. En film om 10MILA 1963. Efter en del letande i garderober och förråd, hittade vi rariteten. En brun kartong med en dubbel-8 film. Den lämnades in för digitalisering och idag har vi den stor glädjen att kunna dela med oss av den.

Se och njut.

 

 

Kalevan Rastis offensiv gav seger

Halden ledde halva 10MILA, men på den tunga slutsträckan fick en sliten Olav Lundanes ge sig för Kalevan Rasti.
– Jag sprang väldigt offensivt och visste att Olav inte var i bästa form, konstaterade det finska lagets slutman Thierry Gueorgiou.

Sekund för sekund knaprade Thierry Gueorgiou in det försprång på tre minuter som norska Halden skaffat sig i den sista växlingen i årets 10MILA. Efter 22 av 30 kontroller var han ikapp Olav Lundanes och visade sedan varför han just nu är världens bästa orienterare.

För fort
– Ett tag sprang jag nästan för fort för min teknik, men när jag visste att jag hade passerat Olav kunde jag ta det lite lugnare, sa Thierry Gueorgiou efter loppet.
För favorittippade Kalevan Rasti var det tredje tiomilasegern på fyra år, och den fjärde vinsten totalt.
En kvart efter segraren drog IFK Göteborgs slutman, juniorvärldsmästaren Eskil Kinneberg, längsta strået i kampen om att bli bästa svenska lag. Han var dryga minuten före Södertälje-Nykvarn i
mål och ytterligare en minut före femman Hiidenkiertäjät.
Långa natten blev som så ofta dramatisk och många förhandsfavoriter sållades ut på den nästan 18 kilometer långa banan. Den klassiska nattsträckan blev också en giganternas kamp mellan Järlas Olle Boström och Oleksandr Kratov från OK Orion. De två löparna turades om att leda
den klunga på elva löpare som gick loss.

Kul vägval
– Kratov var imponerande, världsklass. Det var lite katt och råtta lek. I en mosse stod vi stilla i tjugo sekunder innan vi sprang åt olika håll, sa Olle Boström efter att ha nått växeln sekunden före
Orionlöparen.
För nattsträckorna blev avslutningen extra spektakulär, med ett vackert ljusspel i skiftande färger som lyste upp den sista kontrollen vid en liten göl. Terrängen runt Gällöfsta i Upplands Bro tre mil nordväst om Stockholm gav många sköna upplevelser, både i mörker och dagsljus.
– Flera långsträckor och kul med alla vägval, sammanfattade Oleksandr Kratov sin tiomilanatt.

Kvarglömda saker

Vi har hittat följande saker på arenan:

 • Mobiltelefoner
 • Nycklar
 • Kängor, vantar, arbetshandskar  (NTNUIs tältplats)
 • Ryggsäck med kläder  (Torridal IL)
 • Sovsäck
 • Diverse kläder

Saknar nu något av detta, skicka ett mail till boende2013@10mila.se

 

Tävlingen kan börja!

Kablarna är dragna, kontrollerna testade och funktionärerna på plats.
Allt är klart för att du ska få en orienteringsupplevelse du sent glömmer.
–Närhet, nyhet och glädje – en tävling för alla på elitens villkor. Det har varit ledorden för oss arrangörer under de år som förberedelserna inför 10MILA har pågått. Det berättar Stefan Knorn, informationsansvarig.
Banorna blev klara i februari. Då hade banläggarna vandrat av och an för att få dem så kluriga och utslagsgivande som möjligt. Samma månad gick de nyritade kartorna i tryck och ännu ett team skickades ut bland tallarna. Denna gång för att bestämma var tevekamerorna ska stå och hur de bäst kopplas ihop med sändningsbussen vid arenan.

En hel del nytt
Succén från 2011 med öppna banor följs upp och utökas med 10MILA-korten och Haglöfs Night Trail Run, en löpartävling som genomförs i vårnattens mörker, mellan dam- och 10MILA-kavlen.
–Av en kohage har frivilliga skapat en fantastisk arena som tar tillvara på vad naturen erbjuder, fortsätter Stefan Knorn. Den är samlad och kompakt. Du kan följa löparna under närmare en kilometer och köpa en kopp kaffe i markan eller ett par strumpor i sporttältet utan att behöva röra dig ur fläcken.

Bajamajor i givakt
På de angränsande gärdena har parkeringsskyltarna hamrats ner i myllan, boendetälten rests och värmeaggregaten kopplats på. Vid en av telemasterna står bajamajorna i givakt. Allt jobb har utförts av frivilliga, på kvällar, helger och semesterdagar.
–Vi har velat skapa en så bra tävling som möjligt och vår högsta önskan är att du ska få en härlig upplevelse, avrundar Stefan Knorn.
Ouvertyren är avklarad. Dags att hissa ridån!

 

Webb-TV redan igång

Trots att startskottet ännu inte gått för 10MILAs ungdomskavle är webbTV-sändningen redan i full gång.

– Vi har startat en kamera så att ni kan se vad som händer på arenan och samtidigt prova att tekniken fungerar i din dator, säger Thomas Nyberg, en personerna bakom 10MILATV.  Jag rekommenderar alla att registrera sig redan nu, så att allt är klappat och klart när ungdomarna ger sig av ut i skogen på lördagen.

Arrangörerna har lagt ned ett stort arbete på att tillsammans med mediaproducenten CLT och huvudspeakern Ola Jodal skapa den bästa förutsättningen för att spänningen på 10MILA ska upplevas hemma i tv-soffan.

Du registrerar dig via denna länk.

Thomas Nyberg vinkar till dig från arenan!

Tufft damlag ställer upp i 10MILA-kaveln

Många män, några mixade lag, men ett lag med bara kvinnor? Inte vanligt. I år skickar Sävedalens AIK från Göteborg ett tjejlag.

Tjejer verkar tveka för 10MILA-kavlens långa sträckor och blandning av natt- och dagorientering. Men damerna från Sävedalens AIK bangar inte för vare sig det ena eller andra. Samtliga tjejer kommer dessutom att springa både damtävlingen och 10MILA.
– Det är ett tufft uppdrag, men vi är ett gäng tuffa damer, säger Therese Alfredsson, damcoach i Sävedalen AIK, SAIK, en klubb med fyra damlag och ett 10MILA-lag.

Therese Alfredsson lyfter fram klubbandan som en av hemligheterna bakom det stora antalet kvinnor i klubben.
– Vi har en tight sammanhållning generellt i klubben och så även bland damerna. Vi i UK och vi damcoacher jobbar mycket med att hålla ihop gruppen. Vi jobbar utifrån att alla behövs för att vi ska kunna prestera på max på de stora stafetterna. Fjärdelaget är lika viktigt som förstalaget, säger hon.

Pepp, tjejträffar om strategi och taktik och samarbetsövningar är andra faktorer som Therese Alfredsson tror bidrar till en stark damsektion.


SAIKs tjejlag kommer laddade till 10MILA. Damerna har velat få springa natt och att få springa långt, både under träning och tävling. Det har träningskommittén snappat upp och lagt träningar därefter.

– Vi har även haft specifika tävlingar och träningar vilka varit prioriterade för 10MILA. Alla dessa har inneburit långdistans, berättar Therese Alfredsson.

Lagom till SAIKs damlags debut byter också tävlingen namn från herrkavle, till 10MILA-kavlen. Tävlingen görs genusneutral, precis som Vasaloppet eller Lidingöloppet, även om det finns speciella lopp för tjejer.
Therese Alfredsson är glad för förändringen.
– Det är fantastiskt roligt att arrangörerna jobbar bort genus i namnen. Det är ett stort steg framåt för vår sport.

10MILA-appdate

Inte mindre än fyra olika appar kan vi erbjuda till årets tävling. Andreas, vår ciceron i app-världen, beskriver de olika typerna av appar och var du kan ladda ned dem. Alla finns tillgängliga.
Om du laddar ned ios-appen (den för apple-prylar) får du 2011 års version. Installera den, så får du snart en uppdatering via Appstore.

Klicka här för att komma till sidan med apparna. Den ligger under “service” i huvudmenyn.

Se arenan redan nu

Välkommen till en unik förhandsvisning av Gällöfsta arena där vi möts kommande helg. En animering som tar dig till platsen för nästa helgs tävlingar.

DJ Redtzer lanserar 10MILA-låt

Idag släpper DJ Redtzer en specialskriven låt för 10MILA på Spotify under sitt alter ego Funky Rezz, ett namn som bär lite blandade projekt och stilar. Låten “När Jag Springer 10MILA” är influerad av den klassiska budkavlen.

10milalåten

– Jag ville fånga 10MILA-känslan och har inspirerats av 80- och 90-talsmusiken i både val av instrument och mixteknik. Inte alltför modernt, men hippt och poppigt, säger Jakob som han heter till vardags.

Texten har han skrivit ihop med Axel Wrådhe.
– Han fick mig också att bli klar i tid, erkänner han.

Jakob som genomlevt flera 10MILA-lopp har ett favoritminne, synen av kompisen David som slocknat på sin post i Sigtuna 2008. Kanske hade Jakob honom i åtanke när han nu lanserar en låt med en refräng som kan ge energi till alla på som jobbar och tävlar under 10MILA.

– Det är svårt att hålla sig vaken hela natten, men alltid lika kul! säger Jakob.

Lyssna på låten 

http://facebook.com/djredtzer

Några ord från 10MILA-kortens banläggare

Nu är banorna äntligen klara i sin helhet efter en seg och lång vinter med snö i tävlingsområdet långt inne i april månad. Att vara banläggare till denna helt nya tävling har varit lite annorlunda.
En av utmaningarna har varit att anpassa banlägningen så att de flesta banorna inkluderar ett antal 10-MILA kontroller. Jag är dock nöjd med resultatet med tanke på förutsättningarna och hoppas att de flesta tävlande också kommer att bli nöjda, om bara vädret blir fint.
Speciellet kul är att få vara banläggare till världsstjärnor som Simone Niggli och Tove Alexandersson, som anmälde sig först av alla löpare.
Alla banor kommer att ha samma mål som 10MILA-kavlarna, men i olika fållor.


Målsättning
Eftersom det redan finns ett antal kontroller ute i området från 10-MILA kavlarna så var min målsättning att minst hälften av medeldistansens kontroller ska utgöra kontroller från 10-MILA kavlarna, och att ändå kunna få ihop roliga och utmanande banor med medeldistansens särdrag av teknisk orientering. De allra flesta banor har ochså minst en vägvalssträcka, så jag hoppas och tror att banorna blir utslagsgivande där det både krävs god fysik och bra orienteringsteknik.
Kartan
Området präglas av att det är ett militärt övningsområde och det finns gott om stigar som är väl använda av divese fordon, framförallt motorcyklar. Det finns även risk att hamna på nygjorda stigar som inte finns med på kartan, då området används dagligen för militärövningar i ett sent skede innan tävlingsdagen. Området präglas också av en stor ravin, som de allra flesta kommer att passera på ett eller annat sätt. För övrigt så är det lättlöpt och småkuperat, och om de resterande dagarna fram till tävlingsdagen erbjuder torrt och varmt väder så blir framkomligheten god i hela området.

Lycka till!


Stefan Sundelius
Banläggare Järfälla OK

 

Webbsändningar 2013, javisst

Vi har förstås webbsändingar i år. Både webbradio och webbTV, så att alla ni som inte är på Gällöfsta arena får chansen att uppleva den speciella och magiska 10MILA-känslan.

Webbradion finns i två versioner, en med svensk och en med finsk speaker. Sändningen är gratis. Länken till webbRadion kommer att visas på 10MILA.se i anslutning till tävlingen.

För TV-sändningen har vi några nyheter  i år:

 • Det finns två TV-strömmar. Samma innehåll men med olika upplösning. Den mindre upplösningen är tänkt för er som har lägre nätverkskapacitet.
 • Betalning sker med kreditkort, 100 kr för hela tävlingen.
 • Man kan registrera sig och betala i förväg. En fördel med tidig registrering är att man då ska kunna följa uppbyggnaden av tävlingscentrum.

WebbTV innehåller den produktion som visas på arenan.

Länkar till webbTV kommer att visas på 10MILA.se en knapp vecka innan tävlingen.

Första versionen av PM

Så har vi nöjet att publicera den första versionen av våra tävlings-PM. Du hittar dem under menyvalet tävlingar och just nu även på startsidan.

Notera att information om boende och busstransporter kommer i ett separat PM, som kommer att publiceras kommande helg.

Trots att många ögon har granskat våra PM så finns det säkert några saker vi missat. Vi ber ödmjukt om er hjälp med informera oss när ni hittar något som är konstigt eller om du saknar viss information. Skicka ett mail till info2013@10MILA.se så hanterar vi det.

 

Premiär: Dala-Massage på 10MILA

Trötta ben efter en lyckad insats på någon av kavlarna eller kanske slut i ryggen efter hejande  på lagkamrater? 10MILA 2013 har något som kan hjälpa dig.

Ta dig till mässtältet och leta upp Dala-massage’s monter. En behandling där och du kan med lätthet ge dig ut på Korten på söndag eller fortsätta stödja dina lagkamrater under nattens timmar.

 

Mät dig med eliten – delta i 10MILA-korten

Nu kan vem som helst mäta sig med orienteringseliten! 10MILA-korten är Medeldistanstävling som under tävlingshelgen går i 10MILA-terräng på söndag.

–        Vi vill erbjuda alla som är kvar på arenan ytterligare en tävling, berättar Gunnar Eriksson, tävlingsledare för 10MILA-korten, en helt ny Medeldistanstävling i 10MILA-familjen.
10Mila-korten passar för den som kanske inte deltog i kavlelag men som ändå vill testa 10MILA-terräng.

Alexandersson och Niggli
–        Vi hoppas att tävlingen lockar de orienterare som följt tävlingarna via webben hemifrån och som på söndag kan ta sig till Gällöfsta Arenan och tävla. Det speciella med 10MILA-korten är ändå: Möjligheten att mäta sig med 10MILA-eliten – däribland Tove Alexandersson och Simone Niggli som springer korten! säger Gunnar Eriksson.
Korten i Gällöfsta erbjuder fyra banor som är identiska med sträckor från 10MILA. Därmed har man möjlighet att jämföra sin tid med eliten eller klubbkompisar som sprungit kavlen under dagen:

Sträcka 1 i Ungdomskavlen (4,8km)
Sträcka 5 i damkavlen (9,5 km)
Sträcka 4, Långa natten (18,0 km)
Sträcka 7 i 10MILA-kavlen (7,0km)

Gemensam eller individuell start
–        Gemensam start för dessa banor passar den som vill uppleva kavlekänsla med många löpare omkring sig. Men man kan också starta individuellt om man hellre vill det. Fri starttid finns för att anpassa tävlingen med lagens hemresor. En del löpare har busstider att passa, andra har gott om tid. Då kan man starta den tid som passar bäst.
–        Vi har lagt ned extra arbete på att komprimera startperioden genom fler startplatser. Från förbundet har vi fått dispens att minska ned tidsluckan från 2 min till 1 min mellan startande på samma bana.  Klasserna HD18-HD21 har dock lottad starttid med startlista, förklarar Gunnar Eriksson.

10MILA-korten 2013
Starten för 10MILA-korten går söndag den 5 maj kl 11:30. ”Korten” är ett etablerat namn för tävlingar som arrangeras efter en stor tävling, t.ex. 25-mannakorten.

Publikt wifi på 10MILA-arenan

Varje 10MILA-arrangör står inför samma utmaning: Hitta terräng för krävande orientering och bygga en arena där. I närheten av Gällöfsta har vi hittat en sådan plats. Liten nackdel i sammanhanget är att täckningen för 3G-trafik är begränsad med tanke på orienterarnas ökade behov av internetaccess.

Det är därför med glädje som arrangören av 10MILA 2013 kan berätta att ett speciellt wifi-nät kommer att byggas upp på arenan i samarbete med Telia. Lösningen bygger på samma beprövade teknik som Telia använder vid större musikgalor och konserter. Förutom att sätta upp en mängd accesspunkter kommer även arrangören att dra flera kilometer fiberkabel för att koppla ihop wifi-nätet med Internet.

För att täcka de extra kostnader vi som arrangör drabbas av för att erbjuda denna service kommer vi att ta ut en avgift för åtkomst till wifi-nätet. Accesskoder kommer att finnas till försäljning på många platser på arenan. Du behöver en accesskod per enhet som du vill koppla upp. Avgiften kommer att vara cirka 30 kr.

Också operatörerna Tre och Telia/Tele-2 kommer att ha extra master på arenan – efter mycket påtryckning från arrangörerna.

Fler platser tillgängligt på hårt underlag

Vår boendegrupp har jobbat hårt och kan idag glädjande meddela att man lyckats ordna fram fler plats på boendealternativet ‘hårt underlag’.  Ni kan nu åter boka platser för det via Eventor.

Hellner springer Haglöfs Night Trail Run, gör du?

OS- och VM-medaljören i skidåkning, Marcus Hellner, kommer att delta i den nya löpartävlingen, Haglöfs Night Trail Run i Stockholm den 4 maj. Tävlingen springs med pannlampa i mörker och skogsterräng.

– Vi är jätteglada att Marcus Hellner kommer att delta i Haglöfs Night Trail Run. Nu har både motionslöpare och elit möjlighet att jämföra sig med riktig en guldmedaljör i världsklass, säger Jonathan Alm från arrangörerna av loppet.

Haglöfs Night Trail Run är ett helt nytt nattlopp. Tävlingen går på en snitslad bana i skog och mark. Banan är utmärkt med reflexer som lyser upp i pannlampans sken.

– Vi har haft en fantastisk vinter för skidåkning. Den som vill testa något nytt för sin träning kan se framemot ett spännande lopp i maj, säger Jonathan Alm.

Haglöfs NTR går av stapeln i Gällöfsta, Upplands-Bro kommun, lördagen den 4 maj 2013 kl 21.00. Man kan springa 5 eller 10 km i dam- och herrklass.

Loppet har start och mål på arenan för 10MILA, orienteringsportens budkavleklassiker i Gällöfsta i Upplands Bro utanför Stockholm.

Läs mer på loppets hemsida ntr.10mila.se.

 

Hög tid för anmälan och beställning av boende

Bara tre veckor kvar tills det är dags för årets upplaga av 10MILA på Gällöfsta Arena.

Passa på att anmäla ditt lag senast  söndag 14 april, då anmälningsstopp nr 2 inträffar. (Det går även att efteranmäla lag fram till 1/5, till en högre avgift.)

Tänk på att 14 april är sista beställningsdagen för boendetält och ett antal tillbehör. Information om det hittar du i inbjudan.

Beträffande boende så är alternativet “Hårt underlag” för tillfället slut. Vi jobbar på att hitta fler platser. Är du intresserad av denna boendeform, skicka ett mail till boende2013@10mila.se  och anmäl ditt intresse.

 

 

Knappt 13 månader kvar till 10MILA 2014 i Eksjö!

Med bara några veckor kvar till 10MILA 2013 i Stockholm, det 68:e i ordningen sedan starten 1945, pågår förberedelserna för fullt inför nästa års tävling, 10MILA 2014 i Eksjö. Redan nu genomförs ett omfattande utbyte av erfarenheter mellan de båda arrangemangen.

Lördag 6 april genomfördes under ledning av Föreningen Tiomilakavlen ett uppföljnings- och erfarenhetsmöte i Eksjö med representanter från 10MILA 2013 och 2014. Mötet syftade både till att på ort och ställe ta del av förberedelserna inför 10MILA 2014 vilket bl.a. innebar ett besök ute vid arenan på Ränneslätt, strax väster om Eksjö.

Lika viktigt var den efterföljande diskussion och överlämningen av den kunskap och de erfarenheter som tävlingsledningen för 10MILA 2013 har samlat på sig dragit så här långt. Inte minst frågor rörande arenaproduktionen (ljud, ljus, bild och web) ägnades ett särskilt intresse. Utvecklingen inom området går oerhört fort, redan några av de erfarenheter och slutsatser som drogs efter 10MILA 2012, har passerat bäst-före-datum.

Föreningen Tiomilakavlen på besök hos arrangörerna för 10MILA 2014. Thore Bäckman, Göran Nilsson, Nils-Åke Blom (10MILA 2014), Christer Nordström (ordförande Föreningen Tiomilakavlen), Lasse Gerhardsson (10MILA 2013), Stefan Gustafsson och Samuel Henriksson (Föreningen Tiomilakavlen). På bilden saknas Ola Gustafsson och Sven-Åke Karlsson från 10MILA 2014. (Foto: Ola Gustafsson)

Den synes eviga frågan om utformning och upplägg av de tre kavlarna avhandlades – men hur detta kommer att se ut under nästa år får den nyfikne vänta på till det att 10MILA 2014 presenterar den preliminära i samband med årets 10MILA!

Kunskapsuppbyggnaden och insamlandet av erfarenheter fortsätter. Allt i syfte att 10MILA ska vara ett av de främsta profilarrangemangen i svensk idrott!

Väl mött i 10MILA-skogen!

 Lars Gerhardsson

Generalsekreterare 10MILA 2013

Nytt träningspaket släpps

Idag släpper vi vårt fjärde träningspaket. Banorna är förlagda till Törnskogen. Det är trevliga individuella dagbanor som även möjliggör masstartsträning.
Omväxlande orientering med en hel del stigvägval pga. snöläget. För mer information, se vår sida om träningspaketen.

Tänk på betalningen

Ni som gjort registrerat lag under helgen, tänk på att betala in pengarna omgående, så att ni kan dra nytta av den lägre avgiften som gällde tom 17 mars.

Återanvändning av SI-pinnar mellan kavlarna

Vi får många frågor om det går att återanvända SI-pinnar mellan de olika kavlarna, ungdom-, dam- och 10MILA-kavlen? Vi ställer frågan till Erik Daniels, chef för administration och IT.

-Svaret är nej, det går tyvärr inte,  svarar Erik. Varje löpare i de olika kavlarna måste ha en egen SI-pinne. Anledningen till detta är  att alla kavlarna samsas i en och samma databas, som används för att förse resultatkioskerna med information.Därför kan en SI-pinne bara användas en gång under de tre kavlarna, avslutar Erik.

10MILA-träning 16-17 mars

Lördagen den 16 mars och söndagen den 17 mars arrangeras 10MILA-träning i Törnskogen med tidtagning och SportIdent-enheter.

Samling Vaxmoraskolan, diskusvägen 6 i Sollentuna.
Anmälan på platsen från 11.00 till 13.00

Öppna banor med tidtagning.

Banlängder (raka banor):
10 km
7 km
5,5 km

Gemensam start för de som vill 12.30
I övrigt fri start 11.00 –  13.30
Målet stänger 15.00.

Ombyte och dusch i Vaxmoraskolan mellan 12.00 till 15.00.

Marka med begränsat utbud.

Anmälningsavgift 60 kr/person som betalas på plats eller faktureras
till orienteringsklubbar


Det finns även andra träningsbanor i Törnskogen med gafflade banor, dock utan
SportIdent. Dessa kartor beställs via email till traning2013@10mila.se

10MILA-testet inställt, alternativ utreds

Under måndagen tog tävlingsledningen för 10MILA 2013 beslutet att ställa in distriktstävlingarna den 15 och 17 mars, med samlingsnamnet ”10MILA-testet”.

– Det är främst snöläget som gör att vi inte kan erbjuda den kvalitet vi har som målsättning på ett arrangemang. Vi fick då fatta det svåra beslutet att ställa in 10MILA-testet, säger Lars Gerhardsson, Generalsekreterare för 10MILA 2013.

– Samtidigt finns det ett stort intresse för våra träningspaket.  Vi är snart uppe i 1000 sålda paket, fortsätter Lars. Vi jobbar nu därför på en lösning där vi samma helg ska kunna erbjuda utökad vid service, såsom SI-enheter och tidtagning, i samband med några av paketen. Det är vår förhoppning att vi kan gå ut med mer information kring detta senast till kommande helg, avslutar Lars.

Boendetält, ett bekvämt boende vid arenan

Under årets 10MILA finns det ett nytt alternativ, kallat boendetält,  för er som vill övernatta direkt vid arenan.  Boendetälten är ett komplement till militärtälten, där vi tagit fasta på att ge lite högre komfort vid övernattningen.

I denna video visar Håkan Redtzer, tävlingsledare för 10MILA 2013, hur boendetälten ser ut och vilka tillval som finns. Tälten bokas via Eventor, precis som de andra boendeformerna vi erbjuder.

 10MILA-testet – två nya träningstävlingar på programmet för våren 2013

På tävlingsprogrammet för Stockholmsdistriktet under våren 2013, har det förts upp två nya distriktstävlingar – 10MILA-testet, fredag 15 mars och söndag 17 mars.

– Vi har märkt ett stort gensvar på vår satsning på olika former av träningspaket inför årets 10MILA, säger Lars Gerhardsson, generalsekreterare för 10MILA 2013. När det öppnade sig en lucka i vårens tävlingsprogram, såg vi en möjlighet att utöver träningspaket, även bjuda in till två distriktstävlingar, en natt och en dagtävling, fortsätter Lars.

– Vi har några områden i reserv, egentligen avsedda för träningspaket, som vi kommer att nyttja för båda tävlingsdagarna. Tanken är att erbjuda ett antal banor med en aning högre svårighetsgrad och längre banlängd än normalt. Allt för att förbereda kommande 10MILA-löpare. Lars vill i detta nu inte avslöja alla detaljer utan hänvisar till en inbjudan som kommer att läggas ut på nätet omkring 5 februari.

– Men nu hoppas vi på att snön har försvunnit till i mitten på mars, fortsätter Lars förhoppningsfullt. Boka in 15 och 17 mars för 10MILA-träning i 10MILA-liknande terräng, avslutar Lars.

Alla springer långt på sista sträckan på 10MILA-kavlen!

– Efter att under några år ha kortat av sista sträckan för omstartslöparna på sista sträckan i 10MILA-kavlen, eller Herrkavlen som den tidigare benämndes, återgår vi till gammal god ordning, säger Lars Gerhardsson, Generalsekreterare för 10MILA 2013. Vad menas då med ”gammal god ordning”? – Jo, efter att fått en mängd synpunkter har vi valt att fortsättningsvis låta alla springa samma sista sträcka på10MILA-kavlen, säger Lars.

Nu kommer även de som deltar i omstarten på söndag morgon att springa hela banan säger Lars och fortsätter – ett tungt vägande skäl till varför vi har fattat beslutet, har varit de löpare som hört av sig och menat att de vill springa samma sträcka som alla klarade sig i mål före det att fållan stängdes. Man vill kunna jämföra tider och vägval.

– Under 10MILA 2013 är det även vår ambition att bjuda löparna på sista sträckan på lite extra service, fortsätter Lars. – Vi kommer att bjuda på vätskekontroller ute på banan, kontroller som inte bara bjuder på vatten och sportdryck, utan även frukt och liknande kraftkällor. Dessutom tror vi att mottagandet väl i mål efter ett väl förrättat värv kommer att skilja sig från tidigare 10MILA. De kommer att gå i mål under det att 10MILA-korten pågår – 10MILA-festen pågår fortfarande, avslutar Lars.

Anmälan öppen för 10MILA 2013

Välkommen att anmäla lag, boka boende och transport för 2013 års stora idrottshelg, 10MILA 2013, i Stockholm 3-5 maj.  Första helgen i maj erbjuder en tävling för alla på elitens villkor, nya tävlingar, möjlighet till bekvämt boende och en folkfest nära Stockholm! För mer information, se Inbjudan på webben. 

Det är en glädje för oss arrangörer att få presentera mer information om 2013 års upplaga av 10MILA, genom att den officiella Inbjudan till tävlingen publicerats.  I samband med publiceringen är anmälan till tävlingen öppen i Eventor.

Av inbjudan framgår ett antal nyheter för 2013 års upplaga av anrika 10MILA. Här kommer ett  axplock.

Två helt nya tävlingar kommer att arrangeras: 10MILA-korten och Night Trail Run. 10MILA-korten är en ny individuell medeldistanstävling som avgörs på samma arena och område som 10MILA med möjlighet att springa vissa sträckor från ungdoms, dam och 10MILA-kavlarna. Ta chansen att mäta dig mot eliten eller mot klubbkamraterna!

Night Trail Run, NTR, är ett nytt och unikt terränglopp i Sverige! NTR vänder sig till dig som gillar löpning och inte tvekar att prova spänningen att springa i skogen i mörker – 10MILAs signum och själ. NTR genomförs mellan dam- och 10MILA-kavlen på lördagen och avgörs i mörker med pannlampa. Banan – 5 och 10 km:s sträckor – är snitslad och kommer att gå i obanad terräng med en dam- och en herrklass. Tanken med denna tävling är att locka en ny grupp till 10MILA, och i förlängningen kanske till orientering, nämligen den stora skaran av motionslöpare.

Andra nyheter i 10MILA 2013:

 • Herrkavlen byter namn till 10MILA-kavlen
 • Möjlighet till två extra löpare i ungdomskavlen
 • Ett nytt logialternativ, ”Boendetält” (uppvärmda stora tält direkt vid arenan), som komplement till militärtält och boende på hårt underlag

TRANSPORT
Vi kommer att anordna busstransporter från färjeterminaler, Arlanda och boende på hårt underlag.

För utförlig information och priser, se Inbjudan.

Din 10MILA-upplevelse?

Vill du berätta om just din upplevelse av 10MILA i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005?

Vi vill veta vad du upplevde. Hur var sträckan du sprang, vad upplevde du i skogen och på tävlingsdagen, hur gick det för ditt lag?

Din berättelse kommer att publiceras på 10MILAs hemsida som ett blogginlägg.

Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com om du är intresserad.

Vi ser fram emot att läsa och dela dina minnen!

10MILA min upplevelse reklamblad som pdf