Sloveniens första 10MILA, Klemen Kenda

Slovenien ställer för första gången upp med ett eget, fullt lag i 10MILA. Klemen Kenda, en av orienterarna som kommer till Kungsängen i maj, berättar om 10MILA-drömmen och vägen dit.

“Slovenien är en liten orienteringsnation där sporten utvecklades som en slags lagaktivitet för scouter, bergsklättrare och andra efter andra världskriget.

Orientering för individen startade 1988 då den första klubben bildades i Ljubljana, och kort därefter fler klubbar. Sloveniens orienteringsförbund bildades 1990, och 1992 gick förbundet med i Sloveniens olympiska kommitté och blev en officiell sportsdisciplin.

År 1998 fanns circa 90 registrerade orienterare I Slovenien, 2012 klarade man 300-gränsen. Det finns 14 klubbar i landet, de flesta väldigt små med tanke på att hela förbundet har ungefär lika många medlemmar som en normalstor skandinavisk orienteringsklubb. Ungefär samma sorters kartor finns (ISOM, ISSOM, skid-O, MTB-O, skolkartor). Terrängen är attraktiv och väldigt varierad, många sorters kontinentalterräng och alpinterräng i bergen.

Ekonomin är begränsad. Ungdomsteamet (som jag jobbar med) hade en budget på mindre än 3500 euro förra året, och med det ordnade vi 7 träningsläger, deltog I EYOC med nästan fullt lag, hade JWOC träningsläger, organiserade en tävling och ritade en ny karta nära ett bra träningscenter. Seniorteamet klarar sig oftast på ungefär 1000 Euro per år.

Nästan all ekonomisk support kommer från föräldrar. De senaste åren har vi återupptagit ungdomsträningen i vissa klubbar och etablerat ett bra arbete med ungdomar och juniorer. Självklart har vi inte den bästa kunskapen. För att lära ut den tekniska biten tar vi hjälp av en av “topporienterarna” vi har, Andraž Hribar, som varit med i VM sedan 2003. För att lära ut den fysiska biten har vi föreläsningar av professorer inom till exempel friidrott, men som inte har någon erfarenhet av orientering.
Varför kommer vi till 10MILA då?

Att springa 10MILA är en dröm sedan långt tillbaka för oss. Jag har ingen statistik, men max bara två slovener har deltagit i 10MILA senaste tiden. Vi har en medlem som studerar i Trondheim och springer för NTNUI, och den andra är Andraž Hribar, som sprang för Västerås IF om jag inte misstar mig. Ett helt slovenskt team har aldrig deltagit, och skulle aldrig delta i en stor nattstafett…  Detta år är tävlingen mer tillgänglig (även från flygplatser i Slovenien), och det gör det enklare för oss att komma.

Vilka ska delta?

Andraž Hribar (den bästa slovenske orienteraren, antagligen någonsin. Hans bästa lopp var I långdistanskvalen på VM 2011, då han missade att ta sig till A-final med bara 45 sekunder.)

Jaka Piltaver (också en regelbunden VM-deltagare)

Nejc Zorman (stark löpare men med inte så mycket internationell orienteringserfarenhet, en av de mest aktiva ungdomstränarna.)

Jure Zmrzlikar (JVM-deltagare, var med på VM i Ukraina, begåvad löpare men saknar motivation att nå toppen)

Boris Bauman (En veteran, deltog i VM 1991 och 1993, en orienteringslegend för oss)

Gregor Anderluh (deltog i VM 1991-1995 och 2003, då han blev 43:a i sprinten, vilket placeringssätt är det bästa slovenska resultatet i VM)

Klemen Kenda (Jag är långt ifrån toppatleterna, har deltagit I universistets-VM 2006 i Košice, min roll är att motivera och organisera då jag leder ungdomstemat, är generalsekreterare I förbundet och är ordförande för den största klubben här)

Rok Močnik (en medlem med erfarenhet, bor just nu I Trondheim och är med i NTNUI)

Andrej Borštnik (regelbunden medlem i JEM/JVM-team, nybliven senior detta år)

Iztok Rojc (stark löpare, var med i VM-sprinten 2008)

Kvinnor:

Ana Pribakovič Borštnik (veteran men fortfarande väldigt stark i det slovenska motstånder, var med I VM 1989-1995 med undantag för 1991 och 1992, då Andrej föddes 😉

Mojca Flerin (den bästa orienteraren de senaste åren, har varit med I VM 2011 och 2012)

Jerca Bernik (regelbunden med  i JEM/JVM-teamet)

Ajda Flasker, Jona Mirnik (båda började orientera ganska nyligen men kompenserar detta med en enorm entusiasm)

Vi har några problem med skador och sjukdomar; en av våra bästa löpare kämpade och kämpar fortfarande mot cancern.

Vår taktik i båda stafetterna är att sätta de bästa I början. Vi hoppas att de inte ska tappa allt för mycket på de bästa så att de sista sträckorna får bra utgångsläge. Dock är alla löpare i lagen väldigt olika duktiga, så vi vet redan nu att vi kommer komma långt efter.

Att delta I 10MILA är viktigt för många löpare, en chans att prova på att delta i en riktigt stor tävling, och ett tillfälle att prova på skandinavisk terräng för första gången. Även om vi vet hur tävlingen kommer gå så förbereder vi oss för att få ut riktigt mycket av detta. Så – även om vi kommer bland de sista så blir denna tävling en stor upplevelse för oss.

Varje vecka organiserar vi natträningar inför 10MILA nära Ljubljana, varje onsdag med en allmän inbjudan via förbundets hemsida.

Varma hälsningar från Ljubljana

Klemen”

Vill du berätta om din 10MILA-upplevelse i Kungsängen år 1947, 1981 eller 2005? Skicka ett mail till tiomilaupplevelsen@gmail.com så får du veta mer!