Tufft damlag ställer upp i 10MILA-kaveln

Många män, några mixade lag, men ett lag med bara kvinnor? Inte vanligt. I år skickar Sävedalens AIK från Göteborg ett tjejlag.

Tjejer verkar tveka för 10MILA-kavlens långa sträckor och blandning av natt- och dagorientering. Men damerna från Sävedalens AIK bangar inte för vare sig det ena eller andra. Samtliga tjejer kommer dessutom att springa både damtävlingen och 10MILA.
– Det är ett tufft uppdrag, men vi är ett gäng tuffa damer, säger Therese Alfredsson, damcoach i Sävedalen AIK, SAIK, en klubb med fyra damlag och ett 10MILA-lag.

Therese Alfredsson lyfter fram klubbandan som en av hemligheterna bakom det stora antalet kvinnor i klubben.
– Vi har en tight sammanhållning generellt i klubben och så även bland damerna. Vi i UK och vi damcoacher jobbar mycket med att hålla ihop gruppen. Vi jobbar utifrån att alla behövs för att vi ska kunna prestera på max på de stora stafetterna. Fjärdelaget är lika viktigt som förstalaget, säger hon.

Pepp, tjejträffar om strategi och taktik och samarbetsövningar är andra faktorer som Therese Alfredsson tror bidrar till en stark damsektion.


SAIKs tjejlag kommer laddade till 10MILA. Damerna har velat få springa natt och att få springa långt, både under träning och tävling. Det har träningskommittén snappat upp och lagt träningar därefter.

– Vi har även haft specifika tävlingar och träningar vilka varit prioriterade för 10MILA. Alla dessa har inneburit långdistans, berättar Therese Alfredsson.

Lagom till SAIKs damlags debut byter också tävlingen namn från herrkavle, till 10MILA-kavlen. Tävlingen görs genusneutral, precis som Vasaloppet eller Lidingöloppet, även om det finns speciella lopp för tjejer.
Therese Alfredsson är glad för förändringen.
– Det är fantastiskt roligt att arrangörerna jobbar bort genus i namnen. Det är ett stort steg framåt för vår sport.