Underbara, oumbärliga, outtröttliga

De kommer finnas där för dig hela tävlingshelgen, dygnet runt. Du kommer känna igen dem på de gula reflexvästarna och det glada, hjälpsamma leendet. De kommer att langa vätska, linda stukade fötter, dirigera bilar på parkeringen, laga trasiga duschar, sälja kaffe och bullar. De är fler än 500 stycken och många av dem har börjat förbereda sig.

Funktionärsgänget hoppas nog framför allt på två saker: att vädret under tävlingshelgen ska bli bra, eller i alla fall inte dåligt. Och att de ska slippa använda de kunskaper i HLR, Hjärt- och lungräddning, som de har fått som en del av förberedelserna.

Här får du träffa några av dem:

Hela familjen Eklund ska jobba i markan.

Det är än så länge bara barnen i familjen, Jennifer och Christoffer som orienterar. De fick prova på orientering i skolan och ville fortsätta. När de blev tillfrågade att hjälpa till på 10MILA hängde även mamma Lena och pappa Erik gärna med. De tycker det ska bli fantastiskt kul att se alla tävlande och funktionärer under helgen, och ser fram emot en upplevelse för hela familjen.


Kul att kunna vara en pusselbit i det stora, tycker familjen Eklund.


Anna Lindskoog Pettersson 10MILA-debuterade 1981 (ett legendariskt 10MILA-år, för övrigt) i ett ungt KFUM Örebro-lag. Laget genomförde kavlen trots lera och kyla, och Anna blev inte avskräckt.

Anna kommer att jobba i gänget som vi kort kallar ”Skogen” – det är alla de funktionärer som sätter ut kontroller, provspringer banorna, vaktar kontrollerna under banan och sedan tar in kontrollerna. Dessutom förser de löparna med vätska.  Varför ”Skogen”, Anna?

”Det roliga där är att man kommer nära tävlingen! I och med att man sätter ut enheter och provspringer innan tävlingen får man en känsla för kartan och banorna vilket gör det intressantare att följa tävlingen. Det får man chansen att göra från ”första parkett” eftersom kontrollerna delvis är bemannade/bevakade under hela tävlingen. Finns inget mysigare än att sitta ute i skogen och se lamporna dyka upp i mörkret!”

Anna ska tillbringa natten mellan lördagen och söndagen i skogen, och hålla ett vakande öga på några av kontrollerna.

Christian Redtzer har mycket kul framför sig under 10MILA- helgen, särskilt på lördagen, då han först springer ungdomskavlen. Direkt efter målgång ska han stå ett par timmar vid målet och langa vätska till löparna i damkavlen.

”Det ska bli roligt att få vara med och jobba med en sån stor tävling”, säger Christian”, man får som en liten bild av hur mycket arbete man måste lägga ner på en sån här sak”. (pappa Håkan är tävlingsledare för hela 10MILA, så Christian vet vad han pratar om)

Christian inspekterar blivande arenan på Gällöfsta. Är det här startkanonen?

Jaana Jooki bor i Kungsängen och ”gillar att ta hand om folk och pyssla runt”. Henne hittar du i VIP-tältet, där hon kommer att ta hand om våra hedersgäster.  Jaana är volontär, och har inte någon anknytning till orienteringssporten. Eftersom Jaana talar finska är vi extra glada att hon vill hjälpa oss – vi vill ju kunna bemöta alla våra utländska besökare, varav merparten är finska, på ett bra sätt.

Jaana läste om tävlingen i kommunens tidning, och när hon såg att vi sökte finskspråkiga volontärer nappade hon direkt

 

Toni D’Angelo leder ett akut utryckningsteam som ska ta hand om allt som ingen har förutsett (men som garanterat kommer att inträffa). ”Tänk MacGyver”, säger Toni, ” vi är beredda på allt och klarar det mesta”. Utrustade med diverse verktyg och olika fordon är Toni och hans team jour dygnet runt. Teamet består av ett gäng handlingskraftiga och händiga killar (därmed inte sagt att kvinnor inte kan vara handlingskraftiga och händiga).

Toni anmälde sig frivilligt till det här uppdraget, eftersom det verkade roligt.  Han är van vid stora arrangemang, och vet att det alltid dyker upp oförutsedda problem.

Vi i tävlingsledningen lägger ett komplext pussel för att se till att rätt kompetens hamnar på rätt plats. Vi ser också till att funktionärerna blir väl omhändertagna. Före tävlingshelgen ska de utbildas på olika sätt. Under tävlingsdygnen ska de ha tillgång till mat och dryck och de ska ha någonstans att vila mellan sina arbetspass.

Vi i 10MILAS tävlingsledning lovar att ta väl hand om Lena, Erik, Christoffer, Jennifer, Jaana, Anna, Christian, Toni och de andra funktionärerna, så att de tar väl hand om dig, med det där glada, hjälpsamma leendet.